Zupa rzodkiewkowo-serowa

Zupa rzodkiewkowo-serowa

Składniki

2 litry wywaru lub włoszczyzna na wywar

2 pęczki rzodkiewki

dwa duże serki topione

pęczek szczypiorku

Cebula biała

100 ml śmietany

sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy

Zupa rzodkiewkowo-serowa

Przygotowanie

Z włoszczyzny zrób wywar, marchewkę pokrój w półplasterki reszę w całości. Dodaj listek laurowy i ziele angielski, dopraw solą i pieprzem, gotój ok 20 minut. Wyjmij włoszczyznę (oprócz marchewki).

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Do wywaru dodać serki topione i mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać zeszkloną cebulę.

Rzodkiewkę pokroić w plasterki, dodać do wywaru. Gotować ok 10 minut. Zupę zabielić śmietaną – gotować jeszcze chwilę.

Szczypiorek posiekać i wsypać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.
Ja podaję zupę z drobnym makaronem lub ryżem.
SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..