Zupa z pora.

Zupa z pora.

Składniki

ćwiartki z drobiu 2 szt.

por 50 dag

ziemniaki 3 szt.

ryż 10 dag

łodyżki lubczyku 1-2 kawałki

łodyżka selera

suszona włoszczyzna 2 łyżki

domowa pasta rosołowa lub 1 kostka kupna

liść laurowy 2 szt

ziele angielskie 5-6 ziaren

Sól

Pieprz ziołowy

Zupa z pora.

Przygotowanie

W 2 litrach wody gotujemy rosół z oczyszczonych, wymytych ćwiartek z kurczaka, łyżką pasty rosołowej, włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz drobno pokrojonymi łodyżkami lubczyku i selera. Gotujemy do miękkości mięsa.

Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je na talerz. Do garnka dodajemy pokrojony w półplasterki por, ziemniaki pokrojone w kostkę i ryż. Gotujemy 20 minut. W międzyczasie obieramy mięso z ćwiartek, rozdrabniamy i dodajemy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Gotujemy do momentu gdy ryż i ziemniaki będą miękkie.

Jeżeli ktoś lubi, może zupę zabielić śmietaną. Możemy posypać natką pietruszki, a także zmiksować i podać grzankami.
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: zupa z kapusty pora

Polecane przepisy: zupa z niskim ig

Polecane przepisy: zupa z pora

Polecane przepisy: dietetyczne dania z pora

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..